Sanskritinkielinen nimi: Svahdistana

Elementti: Vesi

Väri: Oranssi

Kun tasapainossa: Ihminen on positiivinen ja on sinut seksuaalisuutensa kanssa. Myös luovuus kukkii, hän on kärsivällinen ja vastuuntuntoinen ihmissuhteissa.

Epätasapainossa: Jatkuva syyllisyydentunto, vastuuntunnottomuus ihmissuhteissa, elämä ei inspiroi ja tuntuu tylsältä. Mahdolliset ongelmat alaselässä, sukupuolielimissä ja munuaisissa. 

Toinen päächakroista on sakraalichakra, joka sijaitsee selkärangan edessä, alavatsamme alueella navasta muutama sentti alaspäin. Se edustaa erityisesti meidän tunteita ja seksuaalisuutta ja sitä miten suhtaudumme niihin. Tämän chakran elementtinä on vesi, joka kuvaa hyvin erityisesti tunteitamme ja jatkuvaa liikettä. Tunteet tulevat ja menevät ja muuttuvat jatkuvasti kuten vesi virtaa purossa tai aallot meressä. Välillä saattaa olla kuohuvia hyökyaaltoja ja välillä tyyntä ja kirkasta. Tämä myös auttaa ymmärtämään, sitä, että me emme ole meidän tunteemme, ne ovat viestintuojia, jostain merkityksellisestä asiasta sisältämme. 

Tämä chakra kehittyy varhaislapsuudessamme, jolloin opimme tunnetaitojamme. Miten lapsi saa tuntea ja tuoda tunteitaan esiin? Tuntuuko tunteiden ilmaiseminen turvalliselta? Lapsuudessamme kehittyy käyttäytymismalleja, jotka vaikuttavat sakraalichakran toimintaan. Jos aihe kiinnostaa syvemmin, suosittelen tutustumaan viitteinä olevaan Anodea Judithin kirjaan. 

Nautinto ja mielihyvä ovat tärkeitä tunteita meille, teemme asioita välttyäkseen kivulta/tuskalta ja suuntaamme kohti hyvää oloa tuottaviin asioihin. Nykypäivän suorituskeskeisessä yhteiskunnassa mielihyvän ja nautinnon tavoittelua katsotaan helposti laiskuutena. Tämä saattaa johtaa siihen, ettemme salli itsellemme mielihyvää tuottavia asioita tai vaikka sallisimme ne niin, silti soimaamme itseämme siitä, emmekä lopulta pysty nauttimaan siitä hetkestä. Mielihyvä on hyvä tunne tarkastelemaan meidän kykyä olla läsnä hetkessä ja kehossamme. Sillä jos olemme keskittyneinä vain mielessämme, niin mielihyvästä nauttiminen harvoin onnistuu. Mielihyvä on sanana itseasiassa harhaanjohtava, sillä niin kauan kun me olemme vain mielessämme, ei nautinnon ja mielihyvän tunne pääse täysin läsnäolevaksi kehoon. 

Edellä kuvattu kuvaa siis mahdollisesti aliaktiivista sakraalichakraa kun ihminen tuntee jatkuvaa syyllisyyttä itselleen hyvää oloa tuottavista asioista. Aliaktiivisuutta saattaa ilmentää myös se ettei tunne tunteitaan ja kaikki tuntuu tylsältä, eikä mikään oikein innosta. Myös vähäinen seksuaalinen halukkuus voi merkitä aliaktiivista sakraalichakraa. Charkan ollessa taas yliaktiivinen ihminen saattaa hakea nopeaa nautintoa päihteistä ja yltiöpäisestä seksuaalisuudesta. Ylitunteellisuus ja draamahakuisuus viittaavat myös yliaktiiviseen chakraan. Ihminen ikään kuin tarvitsee suuria tunteita jotta kokee elävänsä. Meissä voi olla viitteitä aliaktiivisesta ja yliaktiivisesta chakrasta samaan aikaan. Ihminen saattaa esimerkiksi olla korostuneen seksuaalinen, mutta on samalla muuten tunneköyhä. 

Chakran ollessa tasapainossa ihminen pystyy antautumaan hetkelle, nauttii seksuaalisuudestaan ja herkästä kanssakäymisestä toisen kanssa. Hän sallii itselleen nautintoa ilman syyllisyyttä ja tietää mikä on hyväksi itselleen ja kuuntelee sydäntään. Hän tunnistaa omat tunteensa ja pystyy hyväksymään ne ja kuuntelee niitä. 

Chakrajärjestelmän historia juontaa juurensa tantrafilosofiaan. Siellä seksuaalienergia nähdään elämänvoimana, tärkeänä, luonnollisena ja pyhänä (sacred sexuality) osana ihmisten kanssakäymistä. Nykypäivän naisten kuin myös miestenkin seksuaalisena objektina oloa korostavat mainokset ja media ovat kaukana tästä alkuperäisestä tantrafilosofian pyyhyydestä. Tantrafilosofialla tarkoitetaan tässä erityisesti vanhempaa tantrafilosofiaa, ei nykyajan länsimaista käsitystä, niin sanottua neo tantraa. 

Omien tunteiden tunnistaminen ja tiedostaminen auttaa tasapainottamaan sakraalichakraa. Se saattaa aluksi tuntua vaikealta, mutta pikkuhiljaa muuttuu helpommaksi. Voit esimerkiksi aloittaa pitämällä tunnepäiväkirjaa, kirjaat ylös tunnetiloja, mitä sinulla päivän aikana on. Seuraavaksi voit huomioida, missä kehon osassa tunne tuntuu ja miltä se tuntuu, voit antaa sille myös värin ja muodon.  Kun opit tunnistamaan tunteen kullakin hetkellä ja nimeämään ne, on niistä kommunikointi ja keskusteleminen helpompaa. Pikkuhiljaa pääset ehkä syvemmälle ja alat tiedostamaan juurisyitä, mistä mikäkin tunne kertoo ja opit hyväksymään myös epämukavat tunteet. Epämukavat tunteet ovat myös tärkeitä viestejä jostain asiasta. Ne voivat toki myös olla lapsuudessa opittuja selviytymiskeinoja, jotka toimivat silloin, mutta aikuisena eivät palvele enää samalla tavalla. 

Hylkäämisenpelko on ehkä yksi vahvimmista ja yleisimmistä tunteista, jotka kantavat lapsuudesta aikuisuuteen, mutta tiedostamalla tämän ja hyväksymällä tunteen, voi pikkuhiljaa huomata, että tunne ei vie enää niin voimakkaana mennessään. Nämä tietysti vaativat kärsivällisyyttä ja lempeyttä itseään kohtaan. Eli tietoinen reagoiminen tunteisiin on se mitä kohti pyritään. Pikkuhiljaa me opimme enemmän itsestämme ja energioistamme. 

Sakraalichakran tasapainoittamisessa on tärkeintä päästää irti liiallisista odotuksista ja syyllisyydentunteista ja nauttia meidän upeasta kehosta ja elämästä, joka meille on suotu. Aloita vaikka tanssimalla, nauti auringonpaisteesta, kupista teetä ja uskalla päästää irti hetkeksi mielen vallasta! 🙂

Seuraavat kysymykset saattavat auttaa sakraalicahkrasi arvioinnissa:

  • Uskallatko antautua nautinnolle?
  • Tunnetko syyllisyyttä kun teet mielihyvää tuottavia asioita?
  • Minkälainen on suhteesi seksuaalisuuteesi?
  • Miltä lantiosi alue tuntuu fyysiesti?
  • Uskallatko antaa tanssin viedä ja päästää irti?
  • Tunnistatko tunteesi ja oletko empaattinen muita kohtaan?

Kiitos kun luit . Nautinnollisia hetkiä sakraalichakraan tutustumisen parissa!

Jossu

Alun kuvituskuva:  Dana Tentis from Pexels

Mikäli asia kiinnostaa yhtään enemmän suosittelen lämpimästi tutustumaan seuraaviin teoksiin:

Wheels of Life, The classic guide to the chakra system, Anodea Judith, Ph.D. ISBN 978-0-87542-320-3

The Subtle Body, An Encyclopedia of Your Energetic Anatomy, Cyndi Dale, ISBN 978-1-59179-671-8

Voiman Tie, Kundaliinijoogaa Yogi Bhajanin mukaan, Inderjit Kaur Khalsa, ISBN 978-951-31-4748-5

Share This