Joogaopettajasi on saattanut mainita chakroista. Mutta mitä ihmettä tuo mystinen sana tarkoittaa? Tässä blogisarjassa käymme läpi chakrojen käsitettä yleisesti ja yksityiskohtaisemmin jokaisen chakran osalta. 

Kaikki on energiaa ja me kulutamme energiaa ja olemme energiaa. Ajatuksemme ovat energiaa. Chakrat ovat osa energiakehoamme, joka on fyysistä kehoamme hienovaraisempi kokonaisuus. Koshista ja energiakehosta voit lukea lisää Anskun blogisarjassa. 

Yleensä kun puhumme chakroista, erityisesti länsimaissa, tarkoitetaan 7 chakran järjestelmää. Chakroja on kuitenkin enemmän kuin nämä seitsemän, mutta näiden ns. “päächakrojen” kautta on helpompi lähteä hahmottamaan tätä kokonaisuutta. Kun pääsee kiinni näistä seitsemästä ja niiden merkityksistä on jo pitkällä. Tulemme käsittelemään blogisarjassamme myös muita, ei niin tunnetumpiakin, chakroja.

Chakrat ovat niin sanottuja energiakeskuksia, jotka sijaitsevat kehomme sisällä pääsääntöisesti lähellä selkärankaa ja lähellä hermokeskuksia. Ne ikäänkuin muodostavat helminauhan sisällemme. Chakra sana tarkoittaa pyörää ja niitä kuvataankin usein energiaypörteinä. Chakrat eivät toimi yksin vaan ne ovat aina sidoksissa toisiinsa.  Energia virtaa niissä ylös ja alas, mutta myös eteen ja taakse. Yhdessä chakrat muodostavat kokonaisuuden, joka yhdistää mielen, kehon ja sisimmän olemuksen. Sisimmästä olemuksesta voi myös käyttää sanaa sielu, henkisyys tai sisäinen valo. Valitse se mikä sinulle resonoi parhaiten. Chakrat ovat ikään kuin elämän energian keskuksia, joissa tapahtuu vastaanottaminen ympäröivästä maailmasta, mukauttaminen sinun näkökulmaasi ja kokemukseesi ja edelleen lähettäminen tai kommunikoiminen ympäröivään maailmaan. 

Kun kaikki chakrat toimivat hyvin, on olo tasapainoinen, intuitiivinen ja luottavainen. Silloin tunnet olevasi osa tätä universumia ja hienovarainen kommunikointi toimii joka suuntaan. Olet samaan aikaan juurtuneena jalat maassa ja ymmärrät olevasi osa isompaa kokonaisuutta, jossa kaikella ja kaikilla on merkitys. Osaat lukea muita ihmisiä ja tilanteita helpommin ja mutkattomammin ja samalla osaat kommunikoida rakentavasti ja omia rajojamme kunnioittaen myös muille. Hyväksyt omat ja muiden ihmisten tunteet ja uskallat olla oma upea itsesi. Uskallat myös ottaa vastuun teoistasi ja elämästäsi, etkä syyllistä muita onnettomuudestasi. 

Jokaisella chakralla on oma merkitys, väri ja elementti. Anodea Judith kutsuu tätä chakrojen helminauhaa sateenkaarisillaksi fyysisen ja henkisen maailman välillä. Mikä ihana mielikuva. Hänen kirjaansa “Wheel of Life” voikin kutsua chakrojen käsikirjaksi länsimaiselle ihmiselle. Hän kuvaa siinä perinpohjin ja erittäin ymmärrettävästi chakroista, niiden toiminnasta ja merkityksestä. 

Chakrat käsitteenä on hyvin vanha ja niistä  puhutaan useissa muinaisissa traditioissa. Toki niissä on erilaisia näkemyksiä ja nimityksiä, mutta on paljon yhteneväisyyttäkin. Jokatapauksessa olennaisinta on kuitenkin se, miten sinun fyysinen, psyykkinen ja henkinen maailma toimivat yhdessä, niin että sinulla on tasapainoinen ja harmoninen olo.  Miten ympäristösi, jossa elät, ruoka jota syöt, tunteesi, mitä tunnet, ajatuksesi, mitä viljelet ja kommunikointisi itseäsi ja muita kohtaan, vaikuttavat sinuun ja ympäristöösi? Näistä voit lukea yksityiskohtaisemmin lisää blogisarjan seuraavissa osissa! Tervetuloa tutustumaan chakrojen mielenkiintoiseen ja niin kiehtovaan maailmaan!

Lukuvinkkejä:

Wheels of Life, The classic guide to the chakra system, Anodea Judith, Ph.D. ISBN 978-0-87542-320-3

The Subtle Body, An Encyclopedia of Your Energetic Anatomy, Cyndi Dale, ISBN 978-1-59179-671-8

Voiman Tie, Kundaliinijoogaa Yogi Bhajanin mukaan, Inderjit Kaur Khalsa, ISBN 978-951-31-4748-5

Original photo by Tony Ross on Unsplash

Pohdittavaa:

  • Oletko huomannut, miten ympäristösi, ihmiset ja ihan fyysinenkin ympäristö vaikuttavat mieleesi? Huomaatko mikä rauhoittaa ja mikä aktivoi? Vaikuttavatko värit mieleesi, energiatasoosi?
  • Pystytkö tuntemaan jotain tunnetiloja kehossasi? Missä stressi tuntuu tai jännitys? Huomaatko yhteyden fyysisen kehon ja mielentilan kanssa?

Kiitos mielenkiinnostasi!

Jossu

Share This