• Sanskritinkielinen nimi: Muladhara
 • Elementti: Maa
 • Väri: Punainen
 • Kun tasapainossa: Olosi on rauhallinen, turvallinen, tasapainoinen. Sinusta tuntuu, että sinulla oikeus olla täällä, kuonan poisto toimii hyvin
 • Epätasapainossa: Tunteista erityisesti pelko, epävarmuus, tunne ettei kuulu joukkoon ja syrjäytyminen

Ensimmäisenä chakroista käsittelemme juurichakran. Se sijaitsee häntäluun kärjessä ja edustaa meidän turvallisuuden ja selviytymisen tunnetta sekä suhdetta kotiin ja rahaan. Juurichakra muodostaa perustan energian virtaamiselle meidän kehossa. Mitä juurtuneempia ja enemmän jalat maassa olemme, sitä paremmin kestämme elämän tuulet ja myrskyt kaatumatta. 

Asiaa voisi havainnollistaa seuraavan mielikuvan avulla. Esimerkiksi, jos talon perustukset eivät ole kunnossa ja talo romahtaa, on aivan samantekevää onko talolla hieno katto tai lämmittävä takka sisällä. Samoin kuin puu, jolla on vahvat ja terveet juuret, kestää se kovan tuulen ja myrskyn kaatumatta. Se ehkä hieman taipuu tai muutama oksa saattaa irrota, mutta se palaa takaisin pystyyn ja jatkaa seisomistaan vahvana ja uljaana.  

Henkisen kasvun ja kehittymisen kannalta on tärkeää ymmärtää perusteet omalle toiminnalleen ja arvomaailmaamme. Nämä saadaan pääosin lapsena kotoa ja sen takia juurichakran hyvinvoinnin kannalta on hyvä ymmärtää tämä lähtökohta. Koska tämä chakra edustaa turvallisuuden ja selviytymisen tunteita, jotka ovat ihan ensisijaisia elämän peruspilareita, on pelolla ja pelon tunteella myös suuri merkitys tässä yhteydessä. Pelon tunne kulkee käsikädessä turvallisuudentunteen kanssa. Kohtaamalla pelkomme saatamme päästä juurichakran avautumisen lähteille. 

Energia virtaa siis chakroissa alhaalta ylös ja ylhäältä alas, mutta myös eteen ja taaksepäin. Chakra voi olla yliaktiivinen tai aliaktiivinen, mikä heijastuu elämään eri tavoilla. Anodea Judithin kirjassa Wheels of life mainitaan seuraavasta asiasta, joka on mielestäni hyvin tärkeä tässä maailmassa olemisen ja elämisen kannalta. Osassa henkisiä filosofioita ajatellaan, että olemme tässä maailmassa kehojemme vankeina, mutta tämä erottaa kehomme ja mielemme vielä vahvemmin kuin että ajattelisimme, että ne voisivat toimia kokonaisuutena. Tämä saa meidät helposti halveksimaan kehojamme, joka kuitenkin voi olla ihana ja upea kulkuneuvo tässä maailmassa, jossa elämme. Jos meillä on terve ja rakastava suhtautuminen omaan kehoomme auttaa se varmasti elämistämme ja olemistamme. 

Kehosta huolehtiminen voi myös ylikorostua, saatat urheilla jatkuvasti ja lepo jää vähemmälle tai ulkonäkö on sinulle kaikki kaikessa. Tärkeintä olisikin löytää kultainen keskitie. Se ei aina ole helppoa ja uskon, että tasapainoilu keskitien molemmilla puolilla vaihtelee ja aaltoilee koko elämämme ajan, mutta ehkä nuo aallot loivenevat ajan kanssa. Miten voisit pitää vielä parempaa huolta kehostasi, niin fyysisellä tasolla, ravinnonsaannin kautta kuin sisäisellä tasolla hyväksymällä ja rakastamalla kehoasi. Kehoa saa ja pitää muistaa myös helliä!

Suhteesi rahaan ja tai työntekoon voi myös kertoa juurichakrasi tilanteesta. Millä motivaatiolla teet työtä ja ansaitset rahaa? Huomaatko että kenties olet sitä mieltä, että et ole ansainnut rahaa, etkä kehtaa pyytää korvausta työstäsi. Vai teetkö kaiken rahan vuoksi ja raha ja materia on sinulle kaikki kaikessa. Joskus saatamme yrittää korvata tai parantaa huonoa oloamme hamstraamalla ympärillemme paljon materiaa. 

Juurichakraa voi vahvistaa olemalla luonnossa, erityisesti metsä rauhoittaa ja juurruttaa. Kävele luonnossa paljain jaloin aina kun mahdollista ja muutenkin kävellessä aisti jalkapohjasi. Myös juurruttava meditoiminen, eli tunne ja asti kaikki kehonosat, jotka koskevat maata ja vaali tätä kokemusta. Jooga-asanoista esimerkiksi vuoriasana (tadasana) ja puu (vrksanasana) ovat juurruttavia. Myös ns. Alkukantainen liike kuten afrotanssi on maadoittavaa. 

Vaikka chakrat eivät käsitteenä sinua ehkä puhuttelisikaan, on seuraavista kysymyksistä varmasti apua itsetutkiskelussa ja sisäisen maailman ymmärtämisessä.  Muistathan kuitenkin ettei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa ja jokin asia, mitkä toimii toiselle ei ehkä toimi sinulle. On myös muistettava, että nämä asiat ovat hyvin syvälaatuisia ja yksi blogi ei riitä kattamaan kaikkea, mitä haluaisin teille tästä asiasta jakaa, mutta jos tämä herättää pienenkin oivalluksen sinussa ja auttaa sinua lähemmäksi omaa sisimpääsi ja sen ymmärtämistä, tuottaa se minulle suurta iloa. 

Voit tutkia juurichakrasi tilannetta seuraavien kysymyksien avulla:

 • Millainen on yhteytesi luontoon? Vietätkö aikaa metsässä tai muualla luonnossa? Miltä luonnossaolo tuntuu?
 • Miten pidät huolta fyysisestä kehostasi? Harrastatko liikuntaa? Hellitkö kehoasi esimerkiksi hieronnalla?
 • Miten suhtaudut kehoosi, pidätkö siitä?
 • Minkälainen suhde sinulla on rahaan ja työntekoon?

Mikäli asia kiinnostaa yhtään enemmän suosittelen lämpimästi tutustumaan seuraaviin teoksiin:

 • Wheels of Life, The classic guide to the chakra system, Anodea Judith, Ph.D. ISBN 978-0-87542-320-3
 • The Subtle Body, An Encyclopedia of Your Energetic Anatomy, Cyndi Dale, ISBN 978-1-59179-671-8
 • Voiman Tie, Kundaliinijoogaa Yogi Bhajanin mukaan, Inderjit Kaur Khalsa, ISBN 978-951-31-4748-5

Original photo by Yayan Sopian on Unsplash

Lämpimin terveisin

Jossu

Share This